De voor- en nadelen van kopen en huren

11 april 2024

In sommige gevallen kan het voor jou als ondernemer niet helemaal duidelijk zijn of je het beste een tijdelijke industriehal kan huren of kopen. De investering die je doet wil je zo goed mogelijk laten aansluiten op jouw specifieke situatie. Bij Donselaar begrijpen we deze uitdaging. In deze blog leggen we je uit welke voor- en nadelen er verbonden zitten aan kopen en huren.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van kopen?

Voordelen

  • Kapitaal groei: Wanneer je jouw tijdelijke industriehal plaatst op grond die met de jaren steeds meer waard wordt, wordt ook jouw tijdelijke industriehal meer waard. Wanneer je de industriehal dus op de lange termijn nodig hebt kan dit een reden zijn om te kopen en niet te huren. Kies dan bijvoorbeeld voor een Flexhal zodat jouw tijdelijke industriehal de look van een permanente hal heeft.
  • Stabiliteit: Kopen betekent dat je je niet druk hoeft te maken over een huurcontract dat verloopt. Dat geeft stabiliteit en zekerheid. Hierdoor is het makkelijker om een lange termijnplanning te maken en investeringen te doen in jouw locatie.
  • Volledige controle: Als eigenaar van de tijdelijke industriehal heb jij de volledige controle over de bedrijfsruimte. Hierdoor kunnen er aanpassingen en verbeteringen aan de ruimte gedaan worden, zonder dat je beperkt wordt door ons als verhuurder.

Nadelen

  • Initiële investering: De aankoop van een tijdelijke industriehal bij Donselaar is niet zo duur als een permanent gebouw, maar kan alsnog een aanzienlijke initiële investering zijn. Niet elke ondernemer kan of wil deze investering in één keer maken. Hierdoor kan in dit geval huren een betere optie zijn.
  • Liquiditeitsrisico: Het geld dat in de aankoop van een bedrijfshal wordt geïnvesteerd, is niet direct beschikbaar voor andere bedrijfskansen of -behoeften. Dit kan vooral een uitdaging zijn voor groeiende bedrijven die flexibel moeten blijven.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van huren?

Voordelen

  • Flexibiliteit: Huren betekent meer flexibiliteit. Als ondernemer kun je gemakkelijker van bedrijfslocatie veranderen wanneer dat nodig is. Dit is ideaal voor startups en groeiende bedrijven die hun ruimtebehoeften nog aan het verkennen zijn.
  • Lagere voorafgaande kosten: Om te beginnen met huren heb je minder kapitaal nodig dan bij kopen. Hierdoor blijft er meer over voor andere operationele uitgaven of groei-initiatieven. Wil je de industriehal wel bezitten maar in termijnen afbetalen? Kijk dan eens naar onze mogelijkheid om te leasen. 
  • Voordeliger dan kopen: Heb je een industriehal korter dan 3 jaar nodig? Dan is huren automatisch een goedkopere optie dan kopen.

Nadelen

  • Geen kapitaalgroei: In tegenstelling tot het bezitten van een tijdelijke industriehal, biedt huren geen kapitaalgroei. De maandelijkse huur is een uitgave zonder de potentie om op lange termijn waarde te creëren.
  • Minder controle: Als huurder heb je minder controle over de bedrijfsruimte. Aanpassingen kunnen niet zomaar aan de tijdelijke industriehal gedaan worden. Wil je niet afhankelijk zijn van de verhuurder? Kies dan voor het kopen van een tijdelijke industriehal.

Of huren of juist kopen de beste optie voor jou is hangt af van de bedrijfsstrategie, financiële situatie en toekomstvisie. Donselaar staat klaar om je hierin te adviseren. Hierbij kijken we goed naar jouw specifieke wensen en situatie. Mocht een locatie bezoek helpen bij het maken van een keuze voor kopen of huren, dan komen we vrijblijvend langs om de locatie te bekijken. Twijfel je tussen het kopen of huren van extra bedrijfsruimte? Neem dan contact met ons op!


Terug naar overzicht